Máte málo priestoru alebo iba snívate o rohovej kuchyni? Máme pre vás niekoľko typov na zariadenie takejto kuchyne. Čítajte ďalej.
Výhody rohovej kuchyne
1. Uhol – ideálna základňa pre vytvorenie ergonomického pracovného povrchu pri varení.
2. Jeden roh je plne integrovaný do pracovného priestoru a používa sa funkčne, čo predstavuje praktické a racionálne riešenie pre malú kuchyňu.
3. Rohové moduly sú hlboké a veľmi priestranné, nie je potrebné zabezpečovanie viacej úložného priestoru.
Nevýhody rohovej kuchyne
1. Pri navrhovaní rohových prvkov sa často vyskytujú ťažkosti, najmä ak sú v miestnosti nerovné steny a rôzne otvory. Zvyčajne to zvyšuje náklady na projekt a nábytok.
2. Majitelia sa často sťažujú na nepohodlie pri používaní drezu, pretože pred ním je veľmi malý priestor.

Pracovný trojuholník – ideálne rozloženie a vzdialenosť
Väčšina práce v kuchyni sa sústreďuje na sporák, drez a chladničku, čím sa vytvára „pracovný trojuholník“ imaginatívne spojený. Tieto body by nemali byť príliš ďaleko alebo príliš blízko pri sebe. Ideálna vzdialenosť medzi bodmi je 90 cm a súčet čiar by nemal prekročiť 6 m. Aj keď vo vašej kuchyni nie je možné dosiahnuť trojuholník ideálnej veľkosti, môže byť navrhnutý na rôznych pôdorysoch v závislosti od tvaru miestnosti.
Rohová kuchyňa v tvare písmena L
Kuchyňa tvaru L je ideálnou voľbou, ak chcete v kuchyni malý jedálenský stôl alebo kuchynský ostrov. Toto riešenie dobre využíva roh a spája kuchyňu s jedálenským kútom.
Rohová kuchyňa v tvare písmena U
Ak je priestor veľký, najlepšou voľbou je kuchyňa v tvare písmena U. Týmto spôsobom môžete čo najlepšie využiť svoj priestor s dostatkom úložného priestoru. Navyše všetko bude pre vás ľahko prístupné. Ak je kuchyňa veľmi veľká, mali by ste venovať pozornosť tomu, aby jednotlivé body pracovného trojuholníka neboli príliš vzdialené od seba.